January 31, 2012

"Segmen :Aku & Novel"

Salam...today I found something, and it is a segmen by Kak Farah Alias again!


Okay I'm so excited...here we go....
v
v
v
v
v






................^^..................






These are my fav English novel, I found them interesting and teach me the value of life.
Both are written by Cathy Glass. Both novels, took me on an emotional roller-coaster, there are sad, laughter, smile and tears. You'll find the stories twist and turn which make them so interesting. I love her writing style as it's easy and flows well. She also sets the scene beautifully and writes compassionately and poignantly about events which I could relate to my life.




..........................









Yang kat atas ni adalah koleksi novel2 Ramlee Awang Murshid. Karya beliau telah menjadi novel pilihan sejak mula membaca 'Bagaikan Puteri' waktu lepas Spm dulu...Garapan bahasa dan unsur2 Islam yang diterbitkan didalam setiap karya beliau menambahkan lagi keterujaan aku utk membaca. Di samping menghayati cerita imaginasi yang direka, dakwah Islam juga dapat disebarkan secara kreatif. Novel2 ini berangkai antara satu sama lain, dimana ia mengisahkan tentang pengembaraan seorang hamba Allah, Saifudin atau nama yang mahsyur dalam kalangan org Acheh, iaitu Laksamana Sunan. Dalam pengembaran tersebut, banyak unsur2 Islam diselitkan dan ini menambahkan lagi keasyikan membacanya. Kisah ini juga mengisahkan peperangan antara yang hak dan yang batil, kesungguhan Saifudin berjihad utk jalan Allah dengan memerangi manusia2 penyembah syaitan sangat menerujakan. So basically, novel2 ni sangat menarik and penuh dengan elemen suspens.

.....................


“Tatkala sendirian…hatiku terdengar dengupan Cintamu”

Okay, I read this when i was in form 3, and it was fantastic love story. During the time, love is everything and this novel is my fav as it arouse the love atmosphere that time. Today, there is a drama series adapted from Bicara Hati. It teaches me the value of love, and it isn't always sweet. There are conflicts, speculation, love and tears as well. 




not to forget, my fav novel ever....TKAM!




Ah this one, I studied it last year....TKAM by Harper Lee basically reflects the life of the people in Maycomb that practices racial discrimination between the whites and the blacks. This story is told by a girl named Scout. I learn so many things from this novel, and the writer effectively uses symbolism in this novel to bring up the theme and the core meaning of the story. 




I think that's all for now. Till we see again next time.




bye!

10 comments:

umairah^_^ said...

ape ni... mockingbird pun mskj.... the pearl x nk?? hahaha....

Jay Joseph ^^ said...

haha...the pearl mengarut..hehhe...^^

matabulat said...

nak BICARA HATI!! :P hehe

Jay Joseph ^^ said...

hehe...nanti la aku bwak...lupe la bulat...^^

si kiut lavender said...

whoa..lelaki minat novel..lebih2 lagi jenis novel love2 cam bicara hati tuh..:)

kita ni pun gilakan novel..
bertimbum novel dari pelbgai nma cuma utk ramlee awang murshid xpernah sentuh plak...

Jay Joseph ^^ said...

haha...love2 tu sikit je bace, yg bayk nye thriller..hoho...
Aritu da boring so bace je la ape yg ade kt umah..okay ar citer tu..hehe
Ramlee awang murshid best, yg siri best lagi tombiruo...

Lawna said...

awang murshid?? baca dah bgaikan puteri.. ok la.. Tpi tak suka ending dia.. sbb laki tu mati kat acheh tak silap sy.. :(

Jay Joseph ^^ said...

haha....yg hero tu xmati...ade some part tu mmg rase cam xseperti yg kita mahukan..huhu..^^

[fArAh aLiAs] said...

yeay!!! ada geng la..kite pun suka triologi bagaikan puteri. semua kite ada!!! best kan..

thanks for join Farah Alias's segment. lain kali kite buat segmen lagi meletop yar!

(^___~)v

Jay Joseph ^^ said...

orait kak..mmg best! huhu...ade segmen best gtaw...^^

Terbaru dari caramel land...^^

get this widget here

Total Pageviews